Festival srpskih rakija

Prvoslav i Vladanka Aleksić iz Guberevca skoro 30 godina živeli su u Kraljevu uobičajenim gradskim životom, bavili se preduzetništvom, odgajali dvoje dece da bi pre deset godina odlučili se presele na selo, gde je počela proizvodnja sada već nadaleko čuvene rakije „Gružanska nit“ koju izvoze u zemlje EU, ali i Australiju i SAD.

Aleksići su odlučili da iz korena promene svoj način života nakon što je Prvoslav, inače bivši uvoznik nameštaja, jednom prilikom u Italiji ugledao destileriju i shvatio da mu je proizvodnja rakije postala strast.

Tako se latio novog posla. Istu takvu destileriju sagradio je u selu, na imanju svojih predaka, angažovao stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta i tehnologa koji su mu pomogli da napravi „Gružansku nit“.

Naredni korak mu je, kaže Prvoslav, da na inostrano tržište plasira rakiju staru 12 godina za koju priprema posebnu ambalažu, a jedna flaša će koštati fantastičnih 300 evra.

Probali smo je i izvrsna je. Veoma je nalik najfinijem francuskom konjaku.

Supruga kaže da je Prvoslav sa toliko želje i strasti započeo taj posao da je dok se destilerija gradila, svako jutro iz Kraljeva dolazio u selo u četiri ujutro da bi nadgledao radove i pomagao majstorima, a onda bi već u osam sati bio na radnom mestu, u firmi čiji je bio vlasnik u to vreme.

 

Pročitaj više…

sr_RSSR