O nama

Destilerija

Aleksić Prvi

Tradicija, kvalitet, znanje…

Vođeni idejom, željom i entuzijazmom

O nama

U samom srcu Šumadije, na obroncima planine Kotlenik nalazi se selo Guberevac. Od davnina je poznato da najkvalitetnije voće uspeva na ovom području, a sve zahvaljujući blagodeti ovog kraja.

Vođeni idejom, željom I entuzijazmom , početkom 2002 godine vraćamo se na dedovinu u rodno selo Guberevac. Obnovljeni su stari zasadi voća I zasađeni novi na povrsini od 12ha, gde danas uspevaju autohtone sorte šljiva, dunja I kruška vilijamovka.

Sagradili smo savremenu destileriju za proizvodnju rakije „Aleksić prvi doo“ . Iskustvo I umeće koje se prenosilo sa starijih na mlađe, sa kolena na koleno , omogućilo nam je da zadržimo tradicionalan način proizvodnje, destilacije I čuvanja rakije.

Proces destilacije

Rakije proizvodimo dvostrukom destilacijom u 4 bakarna kazana, zapremine po 500l koji se lože drvetom.

Nakon fermentacije voća, kazani se pune kljukom I vrši se destilacija odnosno dobija se prvi destilat tj.meka rakija. Takav destilat se vraća u prohromske cisterne, odležava 60 dana gde se harmonizuje. Nakon toga se destilat vraća u kazane gde se vrši redestilacija, u narodu poznata kao prepek gde se odvajaju frakcije, tj. prvenac I Patoka, uzima se srce rakije I takva se rakija spušta na odležavanje.

Starenje i negovanje.

U podrumu destilerije Aleksić prvi nalazi se 70 burića zapremine po 500l u kojima odležava I stari rakija od šljive. Burad su napravljena veštim rukama najboljih srpskih pintera, od probranih vrsta hrasta kitnjaka sa Miroč.

Gružanska Nit 20 G0dina

Šljivova prepečenica, proizvedena kupažom tri sorte šljiva, crvene ranke, požegače I čačanske lepotice. Posle 20 godina odležavanja dobili smo rakiju konjačkog tipa, idiličnog tona I prozirne bistrine. Za prave ljubitelje i poznavaoce dobre rakije napunili smo je u ovu bocu sa serijskim brojevima na pozlacenoj plocic i zapakovali u hrastovu kutiju, u limitiranim količinama od 200 boca.

sr_RSSR